Expo VAK cursisten gebaseerd op Pieter de Hoogh

18-10-2019
Een groot gedeelte van het werk van cursisten van De VAK dat dit najaar bij 38CC te zien was tijdens de kunstmanifestatie 'Gewoon bijzonder-Bijzonder gewoon' is nu te bewonderen in OPEN. De manifestatie en deze tentoonstelling is georganiseerd naar aanleiding van de Pieter de Hooch-tentoonstelling in Museum Prinsenhof die sinds 11 oktober te zien is.

De Hooch schilderde het dagelijks leven in de zeventiende eeuw. Daarom gingen de cursisten van De VAK aan de slag om het dagelijks leven te verbeelden, met Pieter de Hooch als inspiratiebron. Een flink aantal cursisten van de diverse schilder- en tekencursussen bij De VAK exposeert nu hun werk in OPEN.

Wilma Keizer, een van de Schilder- en tekendocenten, heeft aan haar cursisten gevraagd om in hun huis op zoek te gaan naar een verrassend doorkijkje. Veel schilderijen van Pieter de Hoogh zijn namelijk zogenaamde doorkijkjes. Daarnaast vroeg ze om een persoon te schilderen die niet poseert, maar daar toevallig is. Bovendien moest het duidelijk te zijn dat het om een eigentijds interieur gaat. Keizer gaf als extra opdracht mee dat de cursisten alleen het kleurenpallet van 'de linnenkast' van Pieter de Hoogh mochten gebruiken. Als resultaat zijn er veel echtgenoten, kinderen en kleinkinderen geschilderd in de interieurs. Dit maakte het een erg persoonlijke opdracht. De liefde en aandacht die erin is gestoken is duidelijk terug te zien in de schilderijen.

Deze werken en nog veel meer zijn tot en met 18 november te zien in OPEN, Vesteplein 100, Delft.

Welke werken zijn waar te zien:
Op de begane grond:
schilderijen van cursisten van Wilma Keizer + kijkdozen van cursisten van Niels Janssen

Op de eerste etage:
Leescaféwand: links werken van cursisten van Marieke Tiescheffer, rechts werken van cursisten van Peter Britsia.
Glaswand Studio 1.7: zeefdruk van cursisten van Carine Hooykaas, schilderijen van cursisten van Victor Roerade.

Foto's: van links naar rechts werken van Ineke Frederik, Michaela Mees, Ingrid Peulen (VAK cursisten van Wilma Keizer) en de 'Binnenhuis met vrouwen bij een linnenkast' van Pieter de Hoogh