Een 50-jarig dansjubileum

12-10-2017
Een bijzondere Delftse dame met een bijzondere VAK-carrière!
(Door: Sanne van der Put)

In oktober dit jaar is het 50 jaar geleden dat Johanna van der Put-Diederiks (77) startte met het volgen van klassieke balletlessen aan de Koornmarkt bij de toenmalige Balletschool. Deze lessen op dinsdagavond heeft zij al die jaren trouw en met veel plezier gedaan, met slechts enkele korte noodgedwongen tussenpauzes door bijvoorbeeld een gebroken been (het gevolg van een enthousiaste uitglijder tijdens het tennissen). Johanna heeft in al die jaren diverse docenten, begeleidend pianisten en instituut-namen voorbij zien komen.
Daarnaast is zij ook bij de Sectie Beeldend van De VAK niet onbekend: zij boetseerde, schilderde en tekenende jarenlang zeer verdienstelijk - nu nog steeds is ze wekelijks bij Mariska van den Enden in het atelier in de weer.

Johanna’s naaste familie is ook zeer met De VAK verweven: ik ben haar oudste dochter en ben als 4-jarig meisje ook begonnen bij de toenmalige Balletschool en inmiddels al weer decennia verbonden als docente moderne dans. Mijn zus Minke is ook van kinds af aan een vaste dansklant. Kleindochter Fee heeft haar eerste dansplezier ontwikkeld bij De VAK, om nu op Codarts te beginnen aan haar officiële dansopleiding in de brugklas van de HAVO/VWO voor muziek en dans.

Dat Johanna nog steeds danst, is fantastisch. Elk zomer opnieuw twijfelt ze of ze zich wel weer in zal schrijven voor het volgende seizoen: het lieve lijf is niet meer zo fit en fruitig als ze zelf zou willen, ook al legt ze nog met eenvoudig gemak en bescheiden trots haar neus op de gestrekte knieën. En dan gaat ze er gelukkig toch weer voor, omdat ze het dansen en ook de gezelligheid van de vaste dinsdaggroep niet kan missen. In die dinsdaggroep dansen de meeste dames al heel lang, het is een bijzondere en bijzonder trouwe groep. Ook Simone Stadhouder viert dit jaar haar 50-jarig jubileum!
We zijn trots op deze dames en hopen van harte dat er nog vele gezonde en dansante jaren mogen volgen.

Sanne van der Put