Docenten

Willemijn Knödler
docent muziek
"Ik begon al met lesgeven tijdens mijn studie aan het Conservatorium van Amsterdam. Sindsdien heb ik lesgeven bij veel verschillende projecten, zoals in groepen bij het Leerorkest in Amsterdam aan kinderen die anders de mogelijkheid tot het bespelen van een instrument niet zouden hebben, aan middelbare scholieren in Londen, aan groepen volwassenen in Zuid-Frankrijk, aan peuters en kleuters op kinderdagverblijven in Amsterdam Zuid-Oost, in kleine groepjes aan kleuters op het Conservatorium, aan cello-ensembles, aan beginners en gevorderden. Het eindeloze gebruik maken van fantasie is wat voor mij zo interessant is aan lesgeven; het maakt mij er ook een betere cellist van.

Elke leerling is anders en heeft een ander verhaal nodig om iets te begrijpen, te kunnen ontspannen, de techniek onder de knie te krijgen of juist te vergeten. Zo is elke dag, elk half uur, anders en nieuw en dit geeft mij steeds de mogelijkheid om frisse inspiratie en ervaring op te doen. In mijn lessen focus ik op een ontspannen houding, fantasie en de verhaalkracht van de muziek, maar ook op techniek om dit mogelijk te kunnen maken."

Willemijn studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Conservatorium van Amsterdam bij Monique Bartels, Gregor Horsch en Doris Hochscheid, en behaalde haar Masterdiploma in 2012 aan de Royal College of Music in Londen bij Melissa Phelps. Zij volgde barokcellolessen bij Viola de Hoog en Richard Tunnicliffe.

Tijdens haar studie genoot zij masterclasses van onder andere Valter Despalj, Colin Carr, Christophe Coin, Pieter Wispelwey, Anner Bijlsma, Johannes Goritzki en Julian Lloyd Webber. Recente tournees waren die met de English Touring Opera en ‘les 24 violons du Roi’ onder leiding van Roger Norrington, met wie zij op de BBC Proms speelde. Willemijn soleerde met de celloconcerten van Haydn, Tchaikovsky, Schumann en Boccherini en speelt ook graag kamermuziek in verschillende bezettingen.

Op dit moment maakt Willemijn deel uit van het vernieuwende Ensemble Montage, dat met beeld, geluid en andere zintuigen een verhaal aan het publiek brengt en waarmee zij jaarlijks op het Noorderzon Festival in Groningen speelt. Ook speelt zij al meer dan tien jaar, het liefst op het dak van een woonboot of fietsend op een bakfiets, in Duo Macchiato met violiste Mariana Hutchinson. Met pianiste Claudette Verhulst speelt zij graag recitals geïnspireerd door beeld en verhaal.

Willemijn is cellodocent bij Stichting Muziekonderwijs Leiderdorp, De VAK in Delft en bij ‘Pi: muziek voor kleuters’ aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. ’s Zomers geeft zij vaak recitals en assisteert zij celliste Lowri Blake bij haar cellocursussen in Zuid-Frankrijk.

Willemijn speelt op een cello, gemaakt in 2003 door Thomas Martin en met een strijkstok gemaakt door Lothar Seifert in de jaren 1930.