Docenten

Niels Janssen
docent beeldend
Niels Janssen (Nijmegen 1967) heeft aan de Gerrit Rietvelt Academie te Amsterdam in 1991-1992 het basisjaar gevolgd en is daarna gaan studeren aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. Na het behalen in 1996 van zijn diploma in de schilder- en tekenkunst en grafische technieken is hij werkzaam als beeldend kunstenaar en docent bij diverse culturele instellingen in Zuid-Holland. Sinds 2007 is hij verbonden aan De VAK als docent tekenen en schilderen.

Janssen exposeert regelmatig in Nederland, bij vershillende galeries en kunstenaarsvereniging Pulchri Studio in Den Haag. Tevens heeft hij in Italië exposities gerealiseerd met een internationaal gezelschap van kunstenaars. Voor het uitvoeren van opdrachten en het verrichten van voorwerk heeft hij Spanje en Maleisië bezocht.

Hoewel Niels Janssen breed is geïnteresseerd, ligt het accent binnen zijn werk op het surrealisme; Hij is vooral geïnteresseerd in het zichtbaar maken van voorstellingen die zich in het onbewuste afspelen. Hij gebruikt hierbij taal als startpunt. Door een onderwerp vanuit woorden te "omsingelen" ontstaan er titels, en vanuit die titels ontstaan beelden. Dikwijls levert dit proces resultaten op die zich onttrekken aan klassieke logica. Niet omdat Janssen zich hiertegen verzet, maar omdat hij heeft ervaren dat logica slechts één van de manieren is om zich te verhouden tot de wereld. In het onbewuste ligt een universum verscholen met eigen onbenoembare wetten, die hem mateloos fascineren. Hij voelt zich verwant aan kunstenaars als Melle, Jeroen Bosch, Kamagurka, Picasso, L.F. Céline en Frank Zappa.
Stadsacademie Delft Tekenen & schilderen vervolg 16+