De VAK Muziekprijs, het reglement

Reglement De VAK Muziekprijs 2021


De VAK Muziekprijs is een deels online en deels live muziekwedstrijd voor alle (muziek)cursisten van De VAK centrum voor de kunsten.

Data & locatie
21 januari opening aanmeldingen      muziekprijs@vak-delft.nl
21 april sluiting inzendingen filmpjes muziekprijs@vak-delft.nl
22 april start stemmen voor publieksprijs online (social media)
26 april bekendmaking finalisten   www.vak-delft.nl
25 mei sluiting online stemmen publieksprijs  
30 mei finaleconcert & bekendmaking winnaars    Podium OPEN, Vesteplein 100, 26 11 WG  Delft.

Deelname

Deelname aan De VAK Muziekprijs is gratis en staat open voor alle muziek beoefenende cursisten van De VAK tot en met 21 jaar. Zowel instrumentalisten als vocalisten zijn welkom en alle muziekstijlen zijn toegestaan.
Aanmelden om deel te nemen aan de wedstrijd kan door een email te sturen naar muziekprijs@vak-delft.nl. Zodra je aangemeld bent, ontvang je informatie over gegevens die je moet invullen en instructies voor het toezenden van je film. Inzenden kan tot 21 april.

Toestemming
Ingezonden filmpjes worden getoond op de website en social media van De VAK. Als deelnemer geef je toestemming voor het online publiceren van jouw inzending. Bovendien geef je De VAK toestemming om jouw inzending te gebruiken voor publiciteitsdoeleinden. Als je hier bezwaar tegen hebt, moet je dit laten weten via muziekprijs@vak-delft.nl. Het is wel mogelijk om mee te dingen naar een finaleplaats zonder voor de publieksprijs in aanmerking te komen.

Categorieën
Deelnemen aan De VAK Muziekprijs kan in verschillende categorieën. Je kunt deelnemen als ensemble of als solisten dat laatste in drie verschillende leeftijdscategorieën.

Solisten

De drie leeftijdscategorieën zijn:
 • Tot en met 10 jaar
 • 11 t/m 15 jaar
 • 16 t/m 21 jaar
Begeleiding solisten
Solisten mogen zonder begeleiding spelen en ook met een zelf gekozen begeleiding of begeleider. Tijdens de finale is het mogelijk een beroep te doen op een begeleider van De VAK. Dit dient tijdig te worden doorgegeven aan de organisatie.

Solisten die begeleid worden door een (professionele) begeleider worden als solist beoordeeld en niet als ensemble.

Ensembles
Bij de categorie Ensembles wordt er geen onderscheid gemaakt tussen leeftijden en genres. Wel wordt er bij de beoordeling van het ensemble rekening gehouden met de leeftijd. Het is toegestaan het ensemble gedeeltelijk aan te vullen met amateurmusici van buiten De VAK.

Speeltijd is voor alle filmpjes maximaal 5 minuten. Is je stuk langer dan 5 minuten, neem dan het mooiste gedeelte op. Tijdens de finale kunnen deelnemers het gehele stuk ten gehore brengen. Wil je op de finale een ander stuk ten gehore brengen, dan dien je dit twee weken voor de datum van de finale te bespreken met de jury.

Jury
Alle inzendingen worden bekeken door een jury bestaande uit docenten van De VAK. Juryleden beoordelen niet hun eigen cursisten. Rond 26 april wordt via de website van De VAK bekend gemaakt welke deelnemers er door zijn naar de Finale. Voor de finale wordt een (deels) externe jury uitgenodigd.

Juryrapport
Na 26 april ontvangen alle deelnemers een digitaal juryrapport met daarin opmerkingen (tops en tips) van de jury. De ensembles krijgen het juryrapport toegestuurd naar het e-mailadres van de contactpersoon.

Criteria
Bij de beoordeling van solisten worden de volgende criteria als uitgangspunt genomen:
 1. Muzikaal-technische aspecten
 2. Interpretatie & expressie
 3. Presentatie

De eerste twee criteria worden daarbij zwaarder meegewogen (factor 2).

Bij de beoordeling van de ensembles bestaat er een extra criterium, namelijk ‘Samenspel’:
 1. Muzikaal-technische aspecten
 2. Interpretatie & expressie (artisticiteit)
 3. Presentatie
 4. Samenspel

Deze criteria worden allemaal even zwaar gewogen.

Prijzen
 • De eerste prijs voor iedere categorie is een De VAK wisselbeker waarin jouw naam als winnaar wordt gegraveerd. Naast een bokaal krijgt ieder lid van het winnende ensemble een medaille als aandenken.
 • Voor alle finalisten is er op de finaledag een professionele photoshoot en een interview met de lokale media.
 • De winnaar van De Vak Muziekpublieksprijs krijgt een gouden like en een I-Tunes waardebon of muziek bon naar keuze. Deze prijs wordt tevens tijdens de finale uitgereikt.

Informatie & contactgegevens
Alle informatie over De VAK Muziekprijs is te vinden op de website van De VAK: vak-delft.nl. Voor verdere vragen kan men terecht op het e-mailadres muziekprijs@vak-delft.nl.