Meld je nu aan via info@vak-delft.nl voor de gratis proefluisterles op woensdag 9 september vanaf 10:30 uur en donderdag 10 september v.a. 20:00 uur.


Ontwikkel je luistervaardigheden en ontdek nog meer in muziek!

Ben jij een nieuwsgierige muziekliefhebber en wil je graag je horizon verbreden? Volg dan deze unieke luistercursus met een mix van snufjes muziekgeschiedenis, vleugen muziekfilosofie, sappige details, flarden muziektheorie, wat muziekanalyse, smeuïge anekdotes en vooral een keur aan muzieksmaken. Vanuit allerlei invalshoeken ontdek en doorvoel je de gelaagdheid van muziek. Luisteren tussen de noten door! Voorkennis is niet nodig, maar mag wel. Meld je aan!

Luistercursus voor nieuwsgierige muziekliefhebbers

Alle muziekliefhebbers die graag de tijd nemen voor hun muzikale ontwikkeling zijn welkom. Voorkennis is niet nodig. Nieuwsgierig, open en leergierig zijn steekwoorden. Extra leuk: je ontmoet andere muziekliefhebbers en wie weet zit er een concertmaatje voor je bij!

Wat leer je tijdens deze cursus luisteren naar muziek?

Hoe kun je anders luisterend nog meer ontdekken in muziek? Hoe focus je op de muzikale bouwstenen en hoor je meer gebeuren? Wat is er zoal terug te horen van bijvoorbeeld de invloed van de niet-westerse landen op de Europese muziek (en vice versa)?

Variatie
Elke les is afwisselend met altijd een paar vaste onderdelen: het ontrafelen van een bepaald muziekfragment, vergelijken van verschillende stijlen en er is ruimte voor de actualiteit, gelinkt aan muziek. Dat kan een bericht in de krant zijn, een persoonlijke ervaring of een thema dat speelt. En zijn er deelnemers die zelf een muziekstuk inbrengen, dat past bij dat thema, dan wordt dat ter plekke online opgezocht en beluisterd.

Allerlei muziek
De nadruk ligt op klassieke muziek, jazz en cross-over. Het kan dus zomaar voorkomen dat je Bach, Miles Davis en Piazzolla voorbij hoort komen in één les.. eclectisch dus! Brechtje geeft je context en luistertips, geen wetenschappelijk betoog. Want al weet zij dankzij haar studies aan conservatoria van de hoed en de rand, Brechtje kiest voor een bezielende, associatieve les die binnenkomt. Zo groeit je kennis waar je je verdere luisterleven plezier van hebt.

Luisterlijst
Een paar dagen na elke les ontvang je via mail een luisterlijst waarin (bijna) alle muziekfragmenten staan die klonken tijdens de les. Handig en leuk!

Wat zijn de lesvormen?

Samen luisteren naar muziek, wat is er leuker? De groep bestaat uit minimaal 10 en maximaal 35 volwassenen met veel ruimte voor het uitwisselen van ervaringen, gevoel en mijmeringen. Tijdens de cursus krijg je concerttips over concerten die je op eigen gelegenheid bij kunt wonen. Kun je het geleerde direct in de praktijk brengen;).

Natuurlijk komt er een online variant mocht het leslokaal niet voldoen aan de Corona-maatregelen.

 

Wat moet ik aanschaffen of meebrengen voor de luistercursus?

Wat betreft luister-equipment neem je vooral je nieuwsgierige oren mee. Sommige mensen vinden een opschrijfboekje fijn om bij zich te hebben.

Schrijf je in!

Schrijf je in via de inschrijfbutton bovenaan de pagina.

De luistercursus heeft twee edities waarvoor je je apart dient op te geven. Beide edities verschillen van elkaar en zijn dus alle twee te volgen!

Reactie

‘Telkens weer weet Brechtje cursisten te inspireren met nieuwe en verrassende invalshoeken om naar muziek te luisteren. Het lijkt wel alsof zij een onuitputtelijke bron van ideeën en creativiteit kan aanboren. Voor de derde keer is mijn muziekhorizon weer uitgebreid met een hele rijke invalshoek.’ Cursist De VAK.

Data Herfsteditie:
Proeflessen op woe 9 september v.a. 10.30u
Proeflessen op do 10 september v.a. 20u.

Cursusdata
Ochtenden van woensdag 16, 23 & 30 september en 7 & 14 oktober 2020, van 10.30u tot 12u.
Avonden van donderdag 17, 24 sep en 1,8, & 15 oktober, van 20u-21.30u

Data Wintereditie:
Proeflessen op woe 13 januari v.a. 10.30u
Proeflessen op do 14 januari v.a. 20u

Cursusdata
Ochtenden van woensdag 20, 27 januari en 3,10 & 17 februari 2021, van 10.30u-12u
Avonden van donderdag 21, 28 januari en 4, 11 & 18 februari, van 20-21.30u

Facebook
Instagram
LinkedIn
Eigen website van docent