Ieder jaar bestaat de cursus tekenen en schilderen voor kinderen uit drie blokken van tien lessen. Voor ieder blok kun je je kind apart inschrijven. En ieder blok heeft zijn eigen thema. Met dat thema als kapstok gaan we op onderzoek uit. We inspireren, prikkelen de fantasie en maken een reis langs kunstenaars en technieken. We tekenen en schilderen, maar gaan ook bouwen, fotograferen of maken een animatie filmpje. 

Het doel van deze cursus is om het kind vrij te maken en een zoektocht te ondernemen naar zijn eigen stijl. Het kind verbreedt daarbij zijn eigen mogelijkheden. 

De cursus wordt gegeven op twee momenten: op woensdagmiddag en zaterdagochtend. 

In de blokken op woensdagmiddag gaan we aan de slag met de volgende thema's:

Eigen stijl, 5 september 2018 – 14 november 2018
Door de eeuwen heen zijn de stijlen die de kunstenaar gebruikt veranderd. Deze veranderingen kwamen vaak door de ontwikkelingen van nieuwe technieken. Eigenlijk gaan die hand in hand. In dit blok maken we een mix van technieken en stijlen die kunstenaars in de loop der tijden hebben gebruikt. Van de Middeleeuwen tot nu en alles daar tussenin. We gaan opzoek naar onze eigen stijl.

Het bedrogen oog, 28 november 2018 – 20 februari 2019 
Niets is wat het lijkt in dit blok. We onderzoeken alle kanten van het perspectief en komen zo uit bij de optische illusies van onder andere Escher. Maar ook in de schilderkunst gebeuren er rare dingen waardoor je op het verkeerde been wordt gezet. We duiken in de vervreemdende wereld van het bedrogen oog. 

Papierexperiment, 13 maart 2019 – 29 mei 2019
Papier speelt de hoofdrol in dit blok. We kennen het allemaal als drager van woorden en als drager van een tekening, maar wat kan je er allemaal nog meer mee? Je kan ermee vouwen en bouwen, je kan er papier-maché van maken of er nieuw papier van maken. Je kan het verknippen en er pop up ’s van maken. In dit blok verkennen we de grenzen van het papier.

De docent op de woensdag is Hilke Zoontjens 
“Fantasie zijn kribbeltjes in je hoofd.”

Let op! 
De tijden zijn veranderd ten op zichte van vorig jaar. Omdat er op veel scholen continu roosters zijn ingevoerd en de scholen op woensdag pas om 14u uit zijn. 
Alle groepen starten daarom 45 min. later dan gewoonlijk. 

In de blokken op zaterdagochtend gaan we aan de slag met de volgende thema's: 

Verborgen Verhalen, start 8 september 2018
Een schilderij vertelt vaak een verhaal, dat verhaal is voor iedereen anders. Denk aan bijna menselijke stoelen en koffiepotten van Klaas Gubbels, de stille figuren van Jan Roede of te kijken naar mythologische verhalen en hun oorsprong. Maar ook in de geschiedenis van de kunst hadden voorwerpen binnen een schilderij een verborgen betekenis. Zoals bijvoorbeeld de hond als teken van trouw. De zoektocht naar het verborgen verhaal kan beginnen… 

Ritme en herhaling, start 1 december 2018
Veel kunstenaars maken gebruik van ritme en herhaling. Soms door vormen eindeloos te herhalen als Schoonhoven. Soms door het landschap vanuit de lucht te bekijken zoals Gerko de Ruyter. Ritme en herhaling komen we ook tegen in de muziek in de architectuur en in de fotografie. We kijken welke raakvlakken deze hebben met de beeldende kunst en welke kunstenaars zich door deze raakvlakken hebben laten inspireren. 

Laag over laag, start 9 maart 2019
In de kunst wordt er vaak met verschillende technieken over elkaar gewerkt. Beginnende met een grond laag daar komen dan steeds gedetailleerdere lagen overheen. In dit blok gaan we meerdere lessen aan 1 werk werken. Soms door middel van druktechnieken. Soms door verschillende technieken over elkaar te gebruiken.

De docent op de zaterdag is Carine Hooykaas 
"Verwondering is het startpunt van elk kunstwerk"


Prijs 
De cursusprijs is inclusief materiaalkosten. 

Let op! 
De tijden op woensdagmiddag zijn veranderd ten op zichte van vorig jaar. 
Omdat er op veel scholen continu-roosters zijn ingevoerd en de scholen daardoor op woensdag pas om 14u. uit zijn. 
Alle groepen starten daarom 45 min. later dan gewoonlijk. 


Inschrijven 
Schrijf je in voor één of meerdere blokken of voor een hele serie. Alle blokken kun je kiezen rechtsboven op deze webpagina.