Stadsacademie Delft bij De VAK


Ben je op zoek naar een intensieve cursus? Als voorbereiding op bijvoorbeeld de kunstacademie óf ter verrijking van je kennis en kunde. Komende september gaat, in het geheel vernieuwde gebouw ‘OPEN’, de Stadsacademie Delft van start.

Om te beginnen duiken we dieper in de wereld van de tekenkunst. In de komende jaren zal de Stadsacademie Delft meer beeldende kunstdisciplines gaan aanbieden.

 
Tekenen is de basis van alle kunsten

Tekenen is de basis van alle beeldende kunsten. Het wordt gebuikt om ideeën die alleen nog als hersenschim bestaan een allereerste vorm te geven. Of als voorbereiding op het maken van schilderijen en beelden. Ook mensen, dieren, planten en landschappen kun je door middel van tekenen bestuderen. Je kunt je fantasie uitleven en je persoonlijk ontwikkelen door te denken op papier.

Tekenen is oud: een slordige 30.000 jaar ouder dan het eerste papier! Tegelijkertijd is het ook helemaal van nu. Tekenen wordt steeds meer als zelfstandige kunstvorm gezien. Er worden (museale) exposities en kunstbeurzen georganiseerd die helemaal om tekenkunst draaien. En in bedrijfsleven en onderwijs wordt tekenen ingezet als middel om behalve in woorden ook in beelden te denken en te communiceren, te brainstormen, processen inzichtelijk te maken, vlot te trekken en doelen en ideeën te visualiseren.

 

Een ‘deep dive’ in de wereld van de tekenkunst

Het belangrijkste doel van deze intensieve cursus is het veroveren van ruimtelijkheid. Hoe krijg je de suggestie van drie dimensies op een plat vlak? De basis van de cursus is ‘klassiek’, naar waarneming, maar er zal zeer zeker aandacht zijn voor de expressieve mogelijkheden van tekenen, ideeën en persoonlijke ontwikkeling.

De verschillende aspecten van de tekenkunst zullen één voor één aan bod komen. Gaandeweg zul je merken dat je steeds meer in staat bent om ze met elkaar te combineren. Zo kun je een expressief handschrift gebruiken in een gelijkend portret. Of naar waarneming werken zonder in de kramp van voortijdige resultaatgerichtheid te schieten. Ook merk je dat je kleur kunt toepassen om de ruimtelijkheid van een voorstelling te vergroten. En weet je alle vormen van een stilleven op een tekenvel te krijgen én een sterke compositie te bewerkstelligen Kortom: In overzichtelijke en heldere stappen op weg naar meesterschap!

 

Over de docent Niels Janssen

Docent Niels Janssen heeft 20 jaar ervaring in het kunstonderwijs, is gecertificeerd tekengek en exposeert zijn werk regelmatig. Zijn stijl van lesgeven is helder en empathisch. Hij heeft met grote inzet een lange weg door de teken- en schilderkunst afgelegd en heeft daarbij een schat aan ervaring opgedaan die hij dolgraag met je deelt. Een prettige sfeer waarin iedereen elkaar kan vertrouwen, zichzelf kan zijn en hard werkt vindt hij essentieel.

Benieuwd geworden? Heb je de motivatie om deze uitdaging aan te gaan? Neem contact op met de klantenservice van De VAK om een afspraak te maken voor meer (praktische) informatie en het intake-en informatiegesprek dat voorafgaat aan je definitieve inschrijving info@vak-delft.nl