Portretschilderen naar levend model – ook jij kan het!

Iedereen die het leuk vindt om te doen kan een portret schilderen. Dat vindt Jan Wisse, docent Beeldend bij De VAK en schilder van vele portretten in opdracht.

Hoe krijg je een gelijkend portret op papier? Tijdens deze portretcursus leer je naar levend model hoe je het portret eerst schetst in de juiste verhoudingen; in het gezicht en de rest van de figuur. Daarna werk je gaandeweg naar de details, zoals uitwerken van de ogen neus en mond. Al tekenend en schilderend komen alle aspecten aan bod, zoals vorm, ruimtelijke uitdrukking, verhouding, gelijkenis en expressie.

Je wilt het wel maar je denkt dat je het niet kan? Kunstenaar en VAK-docent Jan Wisse kan het je leren! Vraag een gratis proefles aan of schrijf je nu in.

Portretschilderen voor 16+

De portretcursus is voor volwassenen en jongvolwassenen. Zowel beginners als gevorderden kunnen in deze cursus grote stappen maken in het schilderen en tekenen van een portret. Ieder werkt op zijn of haar eigen niveau.

Wat leer je tijdens de cursus portret?

‘Eerst de grote vormen, later komen de details wel.'

Ieder wordt op eigen niveau begeleid. Starters leren de beginselen onder de knie te krijgen en gevorderden leren de fijne kneepjes van de verdere uitwerking van het portret.

In het begin leer je over de verhoudingen van een gezicht en van een hele figuur. Vervolgens de juiste vormen (dun-dik-lang-breed, enz). Ruimtelijke weergave in het portret is het volgende. De plaatsing van de figuur in het schilderij, ofwel de compositie, is altijd een punt van aandacht. Vervolgstappen zijn het werken met licht en donker en met kleur en het steeds verder verbeteren van de vormen van de figuur. De nadruk ligt vooral op schilderen.

Het belangrijkste is dat je het leuk vindt om te doen, de rest volgt vanzelf uit de aanwijzingen van je docent. Daarmee zal je steeds worden aangemoedigd tot het vergroten van je kwaliteiten.

Afwisseling
In de portretcursus wordt naar aanschouwing gewerkt, dus altijd naar levend model. Om de drie lessen en soms vaker is er een ander model. 

Af en toe wordt er ook gewerkt naar aanleiding van het werk van een bekende kunstenaar. Ook dan met levend model. Zo leer je al schilderend verschillende portretstijlen kennen.

Wat zijn de lesvormen?

De cursus wordt gegeven voor en groep van maximaal 12 cursisten maar de persoonlijke begeleiding staat voorop.
De sessies van 1 á 3 avonden worden ingeleid met een korte introductie voor de hele groep. Daarna wordt iedereen individueel begeleid. Elke les wordt gezamenlijk afgesloten met een bespreking van de werkstukken door de docent in samenspraak met de cursisten.

Wat moet ik aanschaffen of meebrengen voor portretschilderen?

Je hoeft niet met spullen te sjouwen want de cursus is inclusief gebruik van alle materialen en gereedschappen. Ook is er opbergruimte voor je werkstukken. De schilderstudio waarin we werken met de groep is professioneel geoutilleerd.

De cursusprijs is € 711,00 voor 36 lessen van 2,5 uur.
Modelkosten á € 95,00 zijn niet inbegrepen in de cursusprijs; daarvan wordt €80,- contant in de eerste les afgerekend.

Schrijf je in!

Schrijf je in via de inschrijfbutton bovenaan de pagina.

De cursus wordt gegeven op de vrijdagavond. De portretcursus is een jaarcursus; instromen kan het hele cursusjaar. Facebook
LinkedIn
Eigen website van docent