100 jaar Bauhaus

Op 22 februari van 10.00 tot 12.00 houdt Margrith Barnhoorn een lezing, ditmaal met de titel 100 jaar Bauhaus.
De aanleiding is de tentoonstelling 'nederland ⇄ bauhaus - pioniers van een nieuwe wereld' in Boymans van Beuningen die opent op 9 februari 2019. 

In 2019 is het honderd jaar geleden dat het Bauhaus werd opgericht, de revolutionaire kunst- en ontwerpschool waarvan de invloed nog steeds voelbaar is. In een grote tentoonstelling, toont museum Boijmans van Beuningen de inspirerende wisselwerking tussen Nederland en het Bauhaus door de jaren heen.
Dromen van een nieuwe wereld en zoeken naar eenvoud en functionaliteit behoren tot de beginselen van het Bauhaus. In 1919 sticht architect Walter Gropius in het Duitse Weimar de academie voor architecten, kunstenaars en industrieel ontwerpers. In een tijd dat alleen een kleine bovenlaag zich kostbare en door kunstenaars vormgegeven producten kan permitteren, werkt het Bauhaus vanuit het ideaal om een mooi en functioneel design voor iedereen bereikbaar te maken.
De baanbrekende uitgangspunten van de opleiding, later wereldwijd van grote invloed, hebben ook in Nederland nadrukkelijk weerklank gevonden in architectuur, vormgeving en het ontwerponderwijs. Bij de lezing kom je meer te weten over het Bauhaus, de mensen erachter, de soort opleiding die het was en de invloed ervan op de wereld van de vormgeving. Zo ben je voorbereid op de tentoonstelling.

De lezing is op vrijdag 22 februari 2019, van 10.00 – 12.00.
Hij vindt plaats in OPEN, studio 1.5 (op de eerste verdieping) Vesteplein 100.

Docent Margrith Barnhoorn

Kosten € 10, - te betalen bij aanvang van de lezing.