Kunstgeschiedenis in thema’s

‘Samen de wereld van de kunst ontdekken!’ Altijd al meer willen weten over de achtergronden van schilderijen, beelden of architectuur? Mensen geven al duizenden jaren vorm aan de wereld en dat laat natuurlijk zijn sporen na.
Tijdens de lessen -waarbij vragen stellen altijd kan- ontdek je waarom iets eruit ziet zoals het eruit ziet, en wie wat wanneer gemaakt heeft. Je leert beter kijken naar kunstwerken en gebouwen, en door de bagage die je meeneemt, beleef je er meer plezier aan.

Deze lessenserie bestaat uit vijf blokken van elk zes bijeenkomsten en een excursie. Waar mogelijk wordt de laatste les vervangen door een excursie. Elk blok heeft een specifiek thema als onderwerp. Welke blokken dit zijn zie je hieronder. De cursus wordt gegeven op de maandagavond, de donderdagmiddag en de donderdagavond. 
Er zijn ook nog een andere serie op de dinsdagochtend, dinsdagmiddag.

Kunstgeschiedenis voor volwassenen

De cursus is geschikt voor volwassenen, zowel beginners als gevorderden. Voorkennis is niet nodig.

Wat leer je tijdens de cursus kunstgeschiedenis?

In deze cursus leer je, naast de specifieke inhoud, kijken en verbanden zien tussen het verleden en het heden, tussen culturen, tussen verschillende kunststromingen en kunstdisciplines. Samen kijken, luisteren en interpreteren om met plezier nieuwe kennis op te doen!

Kunst en cultuur van België
Een reis door de kunstgeschiedenis aan de hand van voorbeelden uit België. Van de Romeinen in Tongeren, grootse kerken in Doornik, Brussel en Antwerpen, het doopvont van Hoei, schilders als Van Eyck, Memling, Brueghel, Rubens en Jordaens, de beelden van Quellinus en Vantongeloo, de surrealisten Magritte en Delvaux, expressionisten als Spilliaert en Ensor en natuurlijk ook Panamarenko!

Archeolochie van Nederland
Van het paleolithicum tot met de Romeinen. Je leert dit deel van de geschiedenis van Nederland kennen in deze cursus. Hoe leefde men, woonde men, wat maakte men in die periode? De activiteiten van de mens staan centraal in de archeologie. Vuurstenen bijlen, aardewerken potten, fuiken van twijgen en veel meer artefacten die in Nederland gevonden en veel meer zijn hier de getuigen van. Hoe je achter die activiteiten komt – de weg van vooronderzoek via opgraven tot het achterhalen van de verhalen van je vondsten – ook dat hoort u bij deze cursus.

Toppers in de fotografie
De geschiedenis van en de ontwikkelingen binnen de fotografie zien we en bespreken we aan de hand van foto’s van Talbot Fox, van Alfred Stieglitz, van Eva Besno, van William Eggleston en van Rineke Dijkstra. De fotograaf wordt in zijn tijd geplaatst en natuurlijk wordt dan ook werk van andere fotografen getoond.

Jugendstil en Art deco +
Of je het nu kent als Jugendstil of als art nouveau, aan het einde van de 19e eeuw veranderd er in heel Europa veel op het gebied van vormgeving en architectuur. Overal waren er kunstenaars aan het werk die een nieuw gezicht wilden geven aan de vernieuwde wereld. Geen oude stijlen hergebruiken, maar nieuwe vormen ontdekken, de mogelijkheden van de industriële revolutie benutten. Ook in Nederland krijgt dit, onder de naam Nieuwe kunst voet aan de grond. Na de Eerste Wereldoorlog ontwikkelde zich de geometrisch richting tot Art deco. Huizen, kleding, schepen, posters – de stijl beperkt zich niet tot een gebied. Heldere kleuren en heldere vormen, elementen uit andere culturen worden tot een nieuw en bruisend geheel.

Huizen en tuinen
Al bij de Romeinen vormden de huizen en tuinen van de vermogende mensen een eenheid. Ook voor ‘gewone’ mensen was een tuin als plek voor recreatie en bron van voedsel belangrijk. In deze lessen gaan we door de geschiedenis heen en kijken naar de ontwikkelingen van zowel huizen als de bijbehorende tuinen. Van stadswoning tot paleis – alles komt voorbij!

Wat zijn de lesvormen?

Groepsles. Elk blok bestaat uit 5 lessen en waar mogelijk een excursie. De excursie van de avondcursussen is op zaterdag.

Wat moet ik aanschaffen of meebrengen voor kunstgeschiedenislessen?

Voor deze cursus hoef je niks aan te schaffen.

Schrijf je in!

Schrijf je in via de inschrijfbutton bovenaan de pagina.

Deze hele serie kost € 463,-. Schrijf je vandaag nog in via de button ‘inschrijven’ op deze pagina. Je kunt elders op deze website ook voor een los blok inschrijven. In dat geval betaal je € 103,- per blok.