Kunstgeschiedenis in thema’s

Samen de wereld van de kunst ontdekken!
Altijd al meer willen weten over de achtergronden van schilderijen, beelden of architectuur? Mensen geven al duizenden jaren vorm aan de wereld en dat laat natuurlijk zijn sporen na.
Tijdens de lessen -waarbij vragen stellen altijd kan- ontdek je waarom iets eruit ziet zoals het eruit ziet, en wie wat wanneer gemaakt heeft. Je leert beter kijken naar kunstwerken en gebouwen, en door de bagage die je meeneemt, beleef je er meer plezier aan.

Deze lessenserie bestaat uit vijf blokken van elk vijf bijeenkomsten en een excursie en wordt gegeven op de dinsdagochtend en de dinsdagmiddag. Hieronder vind je uit welke thema's deze serie bestaat.
Er is ook nog andere serie, deze wordt gegeven op maandagavond, donderdagmiddag en donderdagavond.

kunstgeschiedenis voor volwassenen, zowel beginners als gevorderden

Volwassenen, zowel beginners als gevorderden. Voorkennis is niet nodig.

Wat leer je tijdens Kunstgeschiedenis

In deze cursus leer je, naast de specifieke inhoud, kijken en verbanden zien tussen het verleden en het heden, tussen culturen, tussen verschillende kunststromingen en kunstdisciplines. Samen kijken, luisteren en interpreteren om met plezier nieuwe kennis op te doen!

Van Cairo naar Casablanca

De kunst en cultuur van Noord Afrika is het onderwerp van deze cursus. Van een korte impressie van de farao’s tot Middeleeuwse moskeeën, van Romeinse mozaïeken tot karavanserais, van rotstekeningen tot Griekse tempels en versterkte steden op heuveltoppen tot levendige steden waarin heden en verleden samen komen. Een verkenning van het gebied tussen de Middellandse zee en de Sahara.

Renaissance in Italië

In de kunstgeschiedenis is de Renaissance traditioneel een belangrijke periode. Een periode van grote sociale en culturele veranderingen, van ontdekkingen, van nieuwe inspiratiebronnen. Dit leidt tot kunst waarin de mens zelf onderwerp wordt, waarin de klassieken herleven, waarin realisme in de schilderkunst een belangrijke rol speelt. Na het hoogtepunt in de periode 1495 – 1525 volgt een periode waarin het geleerde op een nieuwe manier, passend bij de roerige tijden leidt tot bijzondere kunst. Van Giotto tot Tintoretto, langs oude bekenden en nieuwe gezichten.

Jugendstil en Art deco

Of je het nu kent als Jugendstil of als art nouveau, aan het einde van de 19e eeuw veranderd er in heel Europa veel op het gebied van vormgeving en architectuur. Overal waren er kunstenaars aan het werk die een nieuw gezicht wilden geven aan de vernieuwde wereld. Geen oude stijlen hergebruiken maar nieuwe vormen ontdekken, de mogelijkheden van de industriële revolutie benutten. Ook in Nederland krijgt dit, onder de naam Nieuwe kunst voet aan de grond.
Na de Eerste Wereldoorlog ontwikkelde zich de geometrisch richting tot Art deco. Huizen, kleding, schepen, posters – de stijl beperkt zich niet tot een gebied. Heldere kleuren en heldere vormen, elementen uit andere culturen worden tot een nieuw en bruisend geheel.

Geschiedenis van glas

Glas – een bijzonder en fascinerend materiaal dat vloeibaar moet zijn voor het vormen maar vervolgens zeer hard wordt. Een eeuwenoud materiaal met een moderne uitstraling. Het bied talloze mogelijkheden en is vervormbaar tot vrijwel iedere vorm. Men maakt er gebruiksvoorwerpen van en kunstzinnige vrije vormen, het kan kleur geven aan licht. Het kan helder zijn, doorzichtig, veelkleurig of juist mat. In deze cursus krijt u een historisch overzicht van de toepassingen.

Toppers Beeldende technieken

Zeefdruk, gravure, ets, aquarel, acryl – in deze cursus gaan we aan de hand van kunstwerken deze technieken verkennen. Niet door ze te maken maar door ernaar te kijken! Voorbeelden van grote kunstenaars zijn het uitgangspunt voor een onderzoek naar de mogelijkheden van deze technieken en hun gebruik in de geschiedenis van de kunst.

Wat zijn de lesvormen?

Groepsles. Elk blok bestaat uit 5 lessen en een excursie.

Wat moet ik aanschaffen of meebrengen voor Kunstgeschiedenis?

Voor deze cursus hoeft u niets mee te nemen.

Schrijf je in!

Schrijf je in via de inschrijfbutton bovenaan de pagina.

Deze hele serie kost € 455,-. Schrijf je vandaag nog in via de button ‘inschrijven’ op deze pagina. Je kunt elders op deze website ook voor een los blok inschrijven. Dan betaal je € 101,- per blok.